НАШЕ ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ
4.06.2011

Националном акцијом ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ СРБИЈЕ - Очистимо Србију“, која је део планетарне кампање Clean up the World-Очистимо свет и у Нишу је обележен 05.јуни–Светски  дан заштите животне средине. По оцени Градског штаба кампање, у активностима чишћења учествовало је око 8000 волонтера на преко 50 локација са којих је уклоњено око 40 тона смећа. У овогодишњој акцији учествовали су и запослени у градској и општинским управама, јавно-комуналним предузећима, припадници Војске Србије, запослени у приватним компанијама, чланови невладиних организација. Радним активностима чишћења прикључили су се и студенти бројних факултета као и ученици основних и средњих школа, који су чистили околину својих школа и парковне површине. Међу волонтерима било је и станара стамбених зграда, који су организовано чистили своја дворишта и међублоковски простор.

По речима Соње Поповић, председнице Савета за заштиту животне средине града Ниша, упркос чињеници да је успех ове акције очигледан, циљ је да у Граду Нишу више не буде смећа и дивљих депонија. Упоређења ради, прошле године било је регистровано 118 дивљих депонија смећа, да би се, ове године, број оваквих локација свео на 53, као и да се повећа свест грађана о очувању животне средине, правилном начину одлагања отпада и рециклажи. Поред акције чишћења организоване су и бројне пратеће манифестације које за тему имају заштиту животне средине. Једна од таквих манифестација је и Међународна смотра еколошког и археолошког филма, у организацији Екополис мреже, концерт који је одржан у Зеленој оази Градске општине Медијана, али и велика журка "Бекство у природу" која је одржана на Каменичком вису.

Градска општина Палилула је и овим поводом имала запажене резултате. После велике акције чишћења, која је одржана почетком маја месеца у парку „Бубањ“, поново су се окупили представници организација цивилног друштва и образовних установа. По речима Бобана Микића, координатора кампање у општини Палилула, активности чишћења су се одвијале на више локација:на Габровачкој реци, Бубњу, Леденој Стени, на путу Л.Стена-Д.Међурово, код Природно-математичког факултета, на Старом гробљу, на Сточном тргу, обали реке Нишаве. Нашем позиву одазвале су се: невладине организације Мој Бубањ, Пулс, Озелени и ти, Сигуран корак, ЦАК, Волонтерски центар, ЕКОполис; ученици и наставници основних школа Бубањски хероји, Сретен Младеновић Мика, Бранко Миљковић, студенти Факултета заштите на раду, Факултета спорта и физичког васпитања, ПМФ-а, Савети грађана МК Бубањ, МК Ледена Стена, МК Доње Међурово, Сакупљачи секундарних сировина - нагласио је Микић.

Председник Скупштине општине Палилула, Милан Ђурђевић обишао је учеснике акције на Габровачкој реци и са ученицима школе Бубањски хероји, студентима и активистима невладиног сектора, ЕКОполис мрежом чистио корито ове реке. Затим је обишао и раднике Телекома Србије који су чистили простор комплекса Старо гробље.
Удружења ПУЛС је након 5 реализованих акција чишћења зеленог простора између основне школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“, под покровитељством Градске општине Палилула и мреже организација цивилног друштва са медијском ЕКОполис мрежом, овог викенда извело акцију уређења напуштеног простора, и будућег рекреативног парка, који се налази на ободу шумског комплекса Спомен парка „Бубањ“. Из шумице је, по речима Светлане Петровић, председнице Удружења, у протеклим акцијама  очишћено и извежено око 100 кубних метара разног ђубрета и шута.

Бројни грађани, волонтери чистили су и спомен парк Бубањ, са жељом да омиљено излетиште нишлија буде лепше и здравије окружење. Осим чишћења и уређења парка, по речима Бобана Микића, члана општинског Већа, организована је акција постављања кућица за птице, уређено је спортско игралиште и монтирана су четири коша. Ако пројекат за уређење спомен парка Бубањ буде одобрен- истиче Микић, ова «зелана оаза» града Ниша добиће сасвим нови изглед. Основни циљ свих ових активности, је промена свести грађана о очувању животне средине.